Emaille kachels en haarden

Saey GustavDe meeste kachels en haarden zijn zwart of grijs, onze showroom staat er vol mee. Wilt u een kachel met wat meer flair? Eén die zich onderscheidt ten opzichte van de rest? Kies dan voor een kachel met emaille. Geemailleerde kachels zijn er inmiddels in alle soorten, maten en kleuren. Een prettige afwisseling ten opzichte van de 'vijftig tinten grijs'. De meestvoorkomende kleuren emaille zijn majolica bruin, zwart of blauwzwart, ivoorwit of crème wit, felrood of bordeauxrood en olijfgroen. Zo'n emaille afwerklaag geeft de kachel een heel andere uitstraling en is daarom echt een aanrader voor uw interieur. Emaille is eigenlijk een dunne laag gesmolten glas. Door gekleurde oxiden toe te voegen kan de emaillelaag ook gekleurd worden. De emaille laag wordt aangebracht ter versiering of bescherming. Het proces van emailleren is best gecompliceerd en niet elke fabrikant kan dit proces uitvoeren.

Jotul F163 houtkachel

Emaille kachelmerken en fabrikanten

Zowel houtkachels als gasharden zijn verkrijgbaar met emaille, maar de meest voorkomende geemailleerde kachels zijn toch wel de kachels van Jotul, Dovre, Heta, Gazco, Godin, Saey, Dru en Vermont Castings. In onze haardencatalogus vindt u ons volledige assortiment. Een geëmailleerde kachel is prachtig om te zien maar heeft wel voor- en nadelen ten opzichte van een 'gewone' kachel. Een leuk voordeel is dat de kachel gemakkelijk afneembaar is met een zachte, vochtige doek en er meteen weer als nieuw uitziet. Daarnaast is een emaille kachel natuurlijk gewoon erg mooi en onderscheidend. Een nadeel van een emaille kachel is dat deze kwetsbaar is als je iets op de kachel laat vallen. De emaille laag kan beschadigen of er kunnen hoekje van af springen op het moment dat er iets scherps of zwaars op terecht komt. Bij de geëmailleerde kachels wordt wel een lakstift bijgeleverd om beschadigingen bij te werken, maar je blijft het vaak toch een beetje zien. Door technische ontwikkelingen zijn geëmailleerde kachels tegenwoordig een stuk minder kwetsbaar. De fabrikant Jotul geeft bijvoorbeeld zelfs 10 jaar garantie op de emaillelaag.

Dovre Sense 100 wit emaille Vermont Castings Defiant Encore

Onze ervaringen met kachels en emaille

Doorgaans horen wij alleen maar positieve verhalen van onze klanten over hun geëmailleerde kachels. Helaas komt het wel eens voor dat het emaille proces niet goed is gegaan en de emaille laag los laat of gaat barsten. De meeste fabrikanten doen hier niet moeilijk over en zullen, indien er sprake is van een fabrieksfout, de kachel of het onderdeel kosteloos om laten ruilen door ons. Een uitzondering hierop vormt helaas het merk Vermont Castings. De houtkachels van Vermont Castings zijn erg mooi om te zien en functioneren normaliter uitstekend, maar helaas hebben wij een aantal keren meegemaakt dat een terechte garantie aanvraag niet zorgvuldig of coulant behandeld wordt. Men geeft dan aan dat er sprake is geweest van oververhitting of verkeerd gebruik van de kachel door de consument, ook als dit niet zo is of (nog) niet duidelijk is. Oorzaken als oververhitting of verkeerd stookgedrag vallen namelijk nooit onder de garantie. Hoewel Vermont Castings houtkachels doorgaans kachels zijn met bovengemiddelde prestaties en van hoge kwaliteit en de Stokertje vestigingen VIP DEALER zijn, kunnen wij de geëmailleerde uitvoeringen van Vermont Castings om bovenstaande reden helaas niet aanbevelen bij onze klanten.

Dovre Tai 45 M zwart emaille houtkachel